Ons verhaal -

Ons verhaal

In 2014 liet een kennis mij zien hoe je thuis bier kon brouwen. Gebiologeerd hoorde ik hem vertellen hoe dat ging en in mijn hoofd was ik mijn boodschappenlijstje al aan het samenstellen. Dit moest ik ook!

Als liefhebber van speciaalbier was dit het begin van een brouwperiode bij mij thuis. Eerst in plastic maar al gauw in RVS. Moutmolen, koken op gas en electra, halfautomatische vulmachine, het werd steeds gekker.
Samen met een vriend schakelden we over van samengestelde pakketten naar zelf iets bedenken. Een weekend verdiepingscursus bier op Texel hielp ons verder op weg.

Als recreatieve amateurbrouwer met een ienie-minie opstelling naar een nano-brouwerij is echter een giant step. Opeens heb je een pand nodig en moet je voldoen aan allerlei veiligheidsnormen. In de zoektocht naar iets betaalbaars fietste ik langs La Strada, ik kende het wel van een paar keer poolen. Toch maar eens binnen kijken. Achterin stonden de tafels er nog maar er speelde niemand. Voor mij zag ik die ruimte als de ultieme start-locatie met een mooie glaswand tussen het cafe en onze nano-brouwerij. Paar dagen later weer heen, weer kijken, weer niemand die aan het spelen was.

En toen op 24 juni 2018 vertelde ik de eigenaar over mijn woeste plan en vroeg wat hij ervan vond.
Natuurlijk had ik me voorbereid op een simpele “Nee” en “geen denken aan” maar hij zei “Ja”. Overrompeld door deze “Ja” was ik echter niet berekend op de vervolgzin “Maar koop je dan ook even de voorkant en het huis..”. En dan fiets je naar huis en dan kan je aan niets anders meer denken. Je wilt dat cafĂ© kopen!

Als in elk sprookje stapelen zich dan de donkere wolken op. Je bent voor de bank opeens te arm, je vriend koopt een droomhuis en gaat verbouwen en nog wat van die kleinigheden. Eind 2018 gaat het hele plan als een nachtkaarsje uit. Maar sprookjes bestaan toch? In 2019 ontmoet ik Jannie, nu de liefde van mijn leven. Met haar kijken we nog eens naar het business-plan, misschien eerst een proeflokaal? Ook ontmoeten we een financieel adviseur die nieuwe wegen ziet. En dat mondt uit in een nieuw bod in 2020, een bod dat opnieuw wordt geaccepteerd. Op 19 juni zitten we dan samen. Bep, Jannie, Dick en Marcel en tekenen we voor de overdracht. Het begin van Proeflokaal HOP.